Vino la Academia United!

Clubul care a disputat ultimele trei finale ale Ligii 1 de futsal conține din această vară și câteva grupe de fotbal care urmează o pregătire mixtă: vara fotbal, iarna futsal.

CS United Galați se mândrește din acest sezon cu o importantă achiziție: grupele de copii ale clubului de fotbal Real Union Galați au intrat în tabăra “tigrilor”, antrenorul lor, Costel Străinu (foto, dreapta), totodată fondatorul grupării fotbalistice cu titulatură spaniolă, folosind deja apelativul de “tigrișori” la ședințele de pregătire. Străinu era deja tehnicianul echipei Under 19 a clubului de futsal United, iar ideea unei piramide mixte la Galați o explică în interviul următor.

– Costel Străinu, clubul de fotbal Real Union este absorbit în totalitate de CS United. Ideea îți aparține. Care ar fi motivele?
– În 2016, am fondat Real Union Galați, ca entitate de fotbal pe teren mare, teren de iarbă, dar mereu ne-am comportat ca un club din străinătate care pe perioada iernii face exclusiv futsal, iar vara, fotbal. Suntem singurul club din România care face acest lucru, iar secretul este simplu: transferul de la futsal la fotbal mare este cel mai mare câștig al unui sportiv care iubește mingea.

– La ce te referi?
– Toate cluburile mari din lume își cresc astfel copiii, deprinderile de la futsal îi ajută enorm în carieră. Aici, la futsal, învață să dea pasa tare și cu precizie, învață să facă preluarea și cu talpa, deoarece este foarte utilă, gândesc foarte repede jocul, dau și pleacă, așa cum se spune, adică se mișcă mai dinamic și sunt mai responsabili. Pot oricând să fac o demonstrație cu cei mici de 8-9 ani. Și, repet, eu îi pregătesc pentru fotbalul mare. Nu-i duc iarna într-un balon oarecare ca să le afectez plămânii, ci într-o sală.

– Nu este o suprafață prea dură pentru micii sportivi care vor să devină fotbaliști?
– Aș putea spune că articulațiile sunt afectate mai degrabă pe un sintetic, dacă nu este amenajat corespunzător, nicidecum pe parchetul sălii. Noi, când eram mici, jucam pe beton și au ajuns destui fotbaliști la cluburi mari în acea epocă.

– De unde numele de Real Union?
– Am locuit 12 ani în Spania și sunt fan Real Madrid, poate că este ușor de anticipat. Union vine de la Uniune, iar Real înseamnă Regal. Când am ales numele clubului care din această vară trece la CS United Galați, m-am gândit la uniunea dintre copil, părinte și antrenor. Avem grupe de copii de 8, 9, 10 ani, dar sunt în curs de alcătuire grupele de 5, 6 și 7 ani. Suntem doi antrenori la aceste grupe, eu și Gabriel Cojocaru, absolvent ca și mine de Educație Fizică și Sport.

– Futsal și fotbal, o combinație, spui, foarte utilă pentru viitorii performeri…
– Da, am revenit în țară în 2009 pentru a mă dedica acestei activități, pentru a face un lucru frumos într-un anumit segment. Cred că sunt menit să mă joc cu cei mici. În Spania, am făcut voluntariat la Hercules Alicante, am antrenat o grupă de copii de 5-6 ani, și atunci mi-am dat seama că sunt făcut pentru așa ceva. Am avut și activități în afara sferei fotbalistice, dar absolvisem Facultatea de Educație Fizică și Sport, am luat și masterul și nu am simțit dorința de a preda. Dețin licența B UEFA Futsal, ocazie cu care am devenit antrenor la echipa Under 19 a lui United și i-am sugerat președintelui Cristian Ștefu această colaborare sau ușoară schimbare de strategie la nivel juvenil. Copiii mei veneau oricum să vadă meciurile de futsal, apoi au fost interesați să vină și la antrenamente, eu le-am spus mereu “tigrișori” și mi-a venit ideea să trec aceste grupe la clubul de futsal din România care an de an luptă pentru supremație.

– Cu alte cuvinte, porțile sunt deschise pentru copiii care vor să facă fotbal și futsal. Așa este?
– Orice părinte care dorește ca al său copil să facă fotbal poate să vină la United: până la 12 ani, o perioadă foarte importantă pentru sportiv, copilul le poate face pe amândouă, fotbal și futsal, așa cum se practică și la FC Barcelona. Abia la 12 ani va decide calea pe care o va urma și va fi cu adevărat înzestrat din punct de vedere tehnic.

Cristian Ștefu, președinte CS United Galați: “Se poate spune că United își clădește o piramidă mixtă, o academie completă de futsal. Împrumutăm exemple de succes din Spania, Italia, Portugalia, ideea lui Costel Străinu fiind excelentă. Oricine merită să încerce experiența.”

#Futsal #Fotbal #AcademiaUnited
#UnitedGalați #ÎmpreunăSuntemUNITED

Sustine clubul si distribuie articolul pe:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Buffer this page
Buffer