Municipiul Galati

Reprezentăm cu mândrie municipiul Galați, dar și județul a cărui reședință este Galațiul. Aceasta este comunitatea noastră, comunitatea United: orașul, obiectivele sale, suporterii pătimași, mediul privat care contribuie la dezvoltarea zonei, celelalte echipe care se dăruiesc pentru Galați, indiferent de disciplină, orice sportiv, fiecare strop de transpirație de pe urma căruia se poate naște performanța.

Municipiul se află în apropiere de frontiera triplă de sud cu Republica Moldova şi Ucraina. Conform ultimului recensământ din 2011, populația oraşului era de 249.732, fiind al optulea oraş din ţară ca număr de locuitori. Este, o spun datele concrete, unul dintre cele mai mari centre economice din România, iar importanța lui este strâns legată de poziționarea la malul Dunării, o fundamentală arteră comercial-fluvială europeană. Viaţa economică a zonei s-a dezvoltat în jurul Şantierului Naval, Portului Fluvial, în jurul Combinatului Siderurgic şi a Portului Mineralier.

Istorie

Primele semne ale unei aşezări permanente în zona municipiului Galaţi, conform Wikipedia, care citează din lucrarea “Istoria oraşului Galaţi” a istoricului Paul Păltănea, s-au găsit pe malul estic al bălţii Mălina (în nord-vestul municipiului), unde s-au descoperit fragmente din ceramica de tip Stoicani-Aldeni, unelte confecţionate din stilex şi os, datând din neolitic.

Tot în această zonă, de data aceasta pe malul sudic, s-a descoperit un sceptru de piatră aparţinând culturii Coşlogeni din perioada de sfârşit a Epocii Bronzului. Oraşul s-a dezvoltat pe bazele unei străvechi aşezări dacice, existente în secolele VI-V î.Hr., la vadul Dunării care, începând cu perioada celor două razboaie cu romani purtate împotriva dacilor, în 101-102 şi 105-106, va cunoaşte influenţa civilizaţiei romane, devenind dependentă, probabil, de castrul roman învecinat de la Barboşi, ca şi în multe alte cazuri întâlnite în provincia romană Dacia.

Noua aşezare daco-romană s-a format în vadul Dunării, fiind localizată în secolul III d. Hr. undeva la sud de locul actualei Biserici Precista, dar care a fost, în timp, nimicită de apele fluviului care străbat malul stâng. Descoperirile făcute în ultimii ani dovedesc continuitatea aşezării din Vadul Dunării în secolele VII-XI: tezaurul de la Galaţi format din 12 monede de argint bizantine emise între anii 613-685, mormântul cuman din partea vestică a Bisericii Precista precum şi o monedă bizantină din vremea împăratului Mihail IV Paflagonianul (1034-1041).

Aceste descoperi demonstrează că Galaţii datează din perioada anterioară întemeierii statului moldovean. Cele mai vechi urme arheologice datează din neolitic, mai precis din epoca fierului. În mod cert, în prima epocă a fierului au existat aici aşezări umane, drept pentru care în Vatra Oraşului s-au găsit vârfuri de săgeţi din fier provenite dintr-un mormânt tumular datând din secolul IV î.Hr. Prima menţionare documentară a oraşului Galați, pe atunci târg, datează din anul 1445 într-un act semnat de domnitorul Ştefan al II-lea.

Obiective turistice

Complexul Muzeal de Ştiinţe ale Naturii – Denumit și Grădina Botanică sau Parcul Dendrologic, conţine planetariul cu diametrul cupolei de 7 metri, aici putând fi vizionate diferite proiecţii (“Sistemul Solar”, “Giganţii Sistemului Solar”, “Nebuloase şi Roiuri stelare”), astfel încât publicul vizitator să poată călători imaginar în toate colţurile Universului.

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” – A fost inaugurat la 24 ianuarie 1939, cu ocazia celei de-a 80-a aniversări a Unirii Principatelor Române, în casa care a aparţinut familiei Cuza şi unde Alexandru Ioan Cuza a trăit în perioada în care a fost pârcălabul Galaţiului.

Casa Memorială Alexandru Ioan Cuza – Construită pe locul fostei case a pârcălabului de Covurlui, de Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al României (1859-1866), cuprinde o expoziţie permanentă dedicată domnitorului, întrunind şi calitatea de reconstituire a ambientului gălăţean de la sfârşitul sec. al XIX-lea şi începutul sec. al XX-lea.

Muzeul de artă vizuală – Primul muzeu de artă contemporană românească din ţară, inaugurat în anul 1967 şi conceput structural să prezinte cele mai noi tendinţe ale fenomenului plastic în devenire, destinaţie pe care şi-o păstrează şi la acest început de mileniu. Aproximativ 400 de lucrări existente în sălile de expunere şi în aer liber, în parcul muzeului, constituie o selecţie dintr-un patrimoniu mult mai amplu, completat adesea cu un patrimoniu virtual, din atelierele artiştilor contemporani.

Muzeul Satului Galaţi – Situat la intrarea în Pădurea Gârboavele, conţinând câteva colibe specifice zonei limitrofe a Dunării de Jos.

Muzeul de medalistică, filatelie şi numismatică – Aflat lângă Casa Memorială A. I. Cuza, găzduieşte doar colecţii de medalistică și numistmatică.

Castrul Roman de la Tirighina, Barboşi – Cetățuie dacică, descoperită după săpăturile efectuate în castellum roman de la Barboşi (la nord de Dunăre, aproape de vărsarea Siretului), din anii 1959—1962. Ceramica dacică şi cea de import, ca şi o monedă de argint histriană, permit ca începuturile cetăţuii dacice să fie fixate în secolul I î.e.n., cel mult sfârşitul secolului II î.e.n.

Monumentul „Apărătorii Galaţiului” – A fost reinaugurat în ianuarie 2018, la împlinirea centenarului Bătăliei de la Galaţi, ce s-a desfăşurat între 9 şi 20 ianuarie 1918, având ca participanţi 500 de soldaţi români împotriva a 12.000 de soldaţi ruşi bolşevizaţi. Monumentul original a fost demolat în primii ani ai comunismului.

Monumentul „Eroilor Revoluţiei” – Este amplasat în faţa Palatului Administrativ, fiind construit în anul 1995 în memoria eroilor căzuți în Revoluția din Decembrie 1989.

Monumentul Eroilor din Primul şi Al Doilea Război Mondial – Aflat în Cimitirul Eternitatea, este cel mai impunător monument al Galaţiului. Are în componenţă şi un mausoleo dedicat celor adormiți pentru apărarea patriei noastre.

Sport

Galațiul are tradiţie în domeniul sportului, futsalul, ramură cultivată de Clubul Sportiv United, făcându-i cinste urbei și județului. În 2020, clubul a devenit CAMPION AL ROMÂNIEI, câștigându-și dreptul de a participa în competiția de lux a continentului, UEFA Futsal Champions League!

Din capul locului, trebuie spus că zona noastră, sud-estul României, este o bună consumatoare de sport, publicul gălățean fiind arhicunoscut pe plan național ca unul de temut pentru formațiile vizitatoare

Fotbalul, fratele mai mare al futsalului, a dus Galațiul în UEFA Champions League în toamna anului 2011, după ce FC Oțelul Galați câștiga Campionatul Ligii 1 și Supercupa României. Continuatorul acelei echipe este Suporter Club Oțelul, grupare care activează în Liga 3.

Futsalul, tot mai îndrăgit în România, merge pe 20 de ani de când respiră la Galați prin activitatea neîntreruptă a Clubului Sportiv United, Vicecampioană Națională, neîntrerupt din 2017, finalistă a Cupei României în mai multe rânduri și, în 2020, CAMPIOANĂ NAȚIONALĂ. Pentru că performanța nu este doar un termen utilizabil în zile de sărbătoare, ne face plăcere să aplaudăm și formația sub 19 ani a clubului – medalii de argint naționale în anul 2018!

Boxul este unul din sporturile de marcă gălăţene, de-a lungul timpului remarcându-se calităţile aparte ale gălăţenilor pentru “Nobila Artă”. Rezultatele sunt de excepţie, atât la nivel naţional, cât şi internaţional, la amatori, dar şi la profesioninşti. În istoria boxului amator din oraş sunt legendare numele: Sandu Petrescu şi Panait Ionel; iar la profesionişti Lucian Bute, multiplu campion mondial, şi Cristian Ciocan, campion mondial la amatori şi campion european la profesionişti.

Voleiul este, de asemenea, foarte iubit la Galați. Echipa feminină CSU Metal, desființată între timp, a fost câştigătoarea a 3 ediţii ale Campionatului Naţional şi ale Cupei României, 2007, 2008, 2009, neavând adversar la acea oră în România. De câțiva ani, orașul este foarte bine reprezentat de echipa masculină Arcada, care a cucerit în anul 2017 o Cupă a României și o Supercupă.

Echipa de hochei a Galaţiului, CSM Dunărea, un fenomen, a reușit în anii 2015 și 2016 să devină Campioană a României, obținând și trofeul Cupei României.

Și la handbal, Galațiul reprezintă un nesecat izvor de talente, cu toate că expresia a fost tocită de gazetari, iar un reper este generația care în 1986 devenea Campioană Națională de Junioare I, grup de fete care avea să ajungă și pe prima scenă a senioarelor cu Handbal Club Oțelul, entitate prezentă ani la rând în cupele europene. Bucuria micilor copile ale județului nu putea trece neobservată, iar în perioada 2014-2018 Clubul Sportiv United a susținut o secție de handbal feminin.

Baschetul, iată o altă disciplină care la Mila 80 a Dunării s-a bucurat mereu de talente. Clubul cu cea mai importantă activitate în domeniu este Phoenix, care a câștigat numeroase titluri naționale la copii și juniori.

Rugby, popice, judo, kaiac-canoe, karate tradițional, tenis, tenis de masă, gimnastică, înot, patinaj, lupte libere, șah, taekwondo – regretăm dacă am omis pe cineva! Fiecare disciplină cu adepți în orașul și județul Galați merită respect. Galațiul iubește sportul, iar sportul i-a întors de multe ori serviciul comunității pe care Clubul Sportiv United o reprezintă cu drag.