“Puși în obezi” sau mica revanșă: 5-1

Cronica entuziasmantei victorii cu Dunărea Călărași e făcută de o expresie din DEX: oaspeții “tigrilor” au fost puși în obezi

Suporterii mai tineri ai vicecampionilor României la futsal, dar nu numai ei, au interacționat foarte rar cu noțiunea de obadă, un arhaism sau, în cel mai fericit caz, un regionalism. Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, obada este “partea periferică a roții unui autovehicul, peste care se montează cauciucul; (la plural) instrument de tortură în Evul Mediu, alcătuit din două bucăți de lemn având fiecare câte o scobitură în formă de semicerc și care, închizându-se, imobilizau picioarele sau mâinile osândiților.” Expresia învechită “a pune (în) obezi” semnifica subjugarea.

Fără a intenționa să ne ofensăm adversarii de joi seară, altfel una dintre cele mai frumoase echipe din ultimii ani, care a evoluat organic spre statutul de pretendentă la trofee, ne folosim de folclor pentru a plămădi (iată, un alt termen din acest tablou!) cronica de față. Cristian Obadă, unul dintre jucătorii nou-veniți în acest sezon la Galați, a făcut cu adevărat diferența în duelul pe care United îl aștepta cu sufletul la gură din măcar două motive: căuta revanșa după finala Cupei, pierdută parcă pe nedrept în primăvară, și ca să se reabiliteze după accidentul de la Miercurea Ciuc, de sâmbătă.

Nimic nu anunța scorul final, unul destul de blând, mai ales după o primă repriză în care elevii lui Florin Ignat au decolat destul de greu. Turbulențele anunțate de turnul de control, defecțiunile la motor, culoarele de zbor ticsite? Cine știe de ce gălățenii ezitau să arate ce își dorește antrenorul care, din acest sezon, a rămas doar pe bancă, nu și cu tricoul de jucător pe el. Dunărea Călărași, agresivă în sensul sportiv al cuvântului, nu poate juca niciodată rolul pansamentului. Ai pierdut cu o rundă în urmă? Formația lui Marian Șotârcă îți poate servi o lecție ca să te înveți cu înfrângerile.

Astfel a fost spartă monotonia de pe tabela de marcaj: Pinto, culegând o minge pasată de Mimi Stoica spre Araujo, a intrat în stânga, aparent fără șanse de a scoate ceva, și a surprins șutând perfect la colțul lung: 0-1. Iar până atunci existaseră situații clare de gol pentru United, Obadă, la una dintre ele, ratând singur cu portarul deja culcat! Era nevoie de un declic și a venit din nebunia lui Crăciun, cu o zi înainte de aniversare: servit de Mimi la centrul terenului, a fentat trei călărășeni și l-a executat fără milă pe admirabilul portar Toniță: 1-1! Puneți-vă centurile, “tigrii” lui Ignat câștigau altitudine.

Finalul reprizei întâi, una cu ocazii de gol și pentru vizitatori, a adus golul de 2-1 care îi confirma grupării din Galați că ar fi meritat mai mult în ultimul act al Cupei României și că deplasarea de la Imperial Wet ar fi putut ieși altfel. Dunărea a băgat balonul în centru, Araujo a tras la țintă fără preluare și, pe fază, Petică, unul dintre sportivii eligibili pentru regula Under 23, a plasat în colțul scurt. E adevărat că, în ultimele secunde dinaintea plecării la vestiare, Lașcu și Obadă au
avut intervenții de fundași veritabili din fața propriei porți. Putea fi 2-2.

Partea secundă a jocului are o strânsă legătură cu titlul. United n-a mai dezvoltat de mult (sau niciodată?) o asemenea partitură vreme de 20 de minute. La box s-ar fi fluierat de mult, la futsal am contabilizat 15 (cincisprezece) oportunități excelente de gol. 15 într-o repriză, formația lui Șotârcă bifând numai una evidentă! Trei dintre ele au fost concretizate, doar trei, goalkeeperul Toniță fiind de departe cel mai bun om al galben-albaștrilor. Iar el chiar a fost “pus în obezi”, Obadă, fost coleg la Deva cu internaționalul care apără și poarta naționalei României, supunându-l la serioase cazne.

United a profitat de faptul că în numai patru minute de la reluare s-a desprins la 4-1. Mai întâi, pe un serviciu al lui Tacot, Obadă a scos doi adversari din joc și a trimis în vinclu, de la 12 metri, apoi o combinație cu Crăciun l-a adus pe tehnicul internațional moldovean la marginea semicercului: stop de manual, cu talpa, și gol la rădăcina barei. Ultima reușită a lui Obadă a venit pe o nouă minge pierdută de oaspeți: recuperare la 14 metri și șut-bombă sub transversală. Superioritatea învingătorilor n-a fost contestată de Dunărea care, simțind tăvălugul de culoare roșie și din bun-simț, n-a mizat pe fly-goalkeeper. Mare meci, mică revanșă, multe așteptări de la tabăra “tigrilor”.

CS UNITED GALAȚI – FUTSAL DUNĂREA CĂLĂRAȘI 5-1 (2-1)
Sala Sporturilor, Galați – 3 octombrie 2019
Au marcat: Crăciun 16, Petică 17, Obadă 22, 24, 35 | Pinto 15
UNITED: Grigoraș, Neacșu, Dinicuță – Obadă, Tacot, Petică, Cireș, Crăciun, Burdujel, Lașcu, Araujo, Stoica, Boșneagă, Crișan. Antrenor principal: Florin Ignat. Antrenor secund: Viorel Cojoc. Antrenor de portari: Alexandru Tănăsilă. Preparator fizic: Ionel Tămășanu.
DUNĂREA: Toniță, Moldoveanu – Nae, Movileanu, Tomescu, Vârlan, Plugaru, Krstic, Șotârcă, Aramă, Pinto, Ribeiro, Arhire, Thiago. Antrenor principal: Marian Șotârcă. Antrenor secund: George Tomescu.
Arbitri: Liviu Chița (Pitești), Bogdan Hanceariuc (Iași). Rezervă: Flavius Ionuț Cojocaru (Galați). Observator: Ilie Sandru (Pitești).

#Futsal #Liga1Futsal #UnitedCălărași
#UnitedGalați #ÎmpreunăSuntemUNITED

Sustine clubul si distribuie articolul pe:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Buffer this page
Buffer