Cristi Ștefu: United, educație prin sport

Președintele CS United Galați, Cristian Ștefu, vorbește la început de an despre rolul clubului nostru în viața de zi cu zi a orașului. Și a județului. Pentru cei mai mici dintre gălățeni, pentru sănătatea lor și, firește, pentru performanța la care visează orice părinte de puști mai mult sau mai puțin talentat.

– Domnule Ștefu, înființarea grupelor de copii la United presupune un efort. Noțiunea de sport de masă este îmbrățișată de autoritățile locale, dar care ar fi celelalte beneficii?
Știți că lauda de sine nu aduce a bine, dacă ni se permite să apelăm la folclor, însă ne mândrim cu abordarea noastră, a Clubului Sportiv United Galați, și considerăm că dacă vrem un viitor sănătos trebuie să avem grijă de copiii comunității din care facem parte și pe care o reprezentăm cu toată inima. Copiii sunt o parte foarte importantă din angrenajul acestei lumi, și nu mă tem că aș putea rosti lucruri mari.

– Iar fotbalul în sală, ca să discutăm concret, a devenit un fenomen în Galați…
Da, așa este, ne bucurăm că s-a ajuns în acest punct, dar voiam să adaug că noi, și nu numai clubul nostru sau orice altă organizație, am fi doar entități vremelnice dacă ei nu ar întreține pasiunea pentru sport, pentru mișcare. Ei duc mai departe dragostea pentru fenomen, ei, cei mai mici sportivi ai orașului și județului, asigură continuitatea, astfel că oamenii sufletiști care au pus bazele activității pe care o ducem mai departe la cel mai înalt nivel n-au demonstrat doar un oarecare pionierat. Au creat momentul zero și suntem obligați din punct de vedere moral să mergem mai departe, și nu oricum. De aceea, punând accent pe activitatea juvenilă, ținea de normalitate și o facem cu mare pasiune.

– Punctual, pentru că CS United Galați presupune în primul rând o excelentă activitate la nivel de seniori, este meritul cui, domnule președinte?
Pentru performanțele sportive, fie că vorbim de seniori sau de juniori, meritul este strict al celor care sunt sau au fost lângă echipă la antrenamente și la meciuri. Evident, mă refer la antrenori, preparatori fizici, maseuri și fizio-kineto-terapeuți, fără a exclude din ecuație înșiși sportivii.

– Totuși, revenind la sectorul juvenil, este cazul să lăsăm deoparte ipocriziile. Este orice copil talentat?
Nu orice copil este născut să fie sportiv de înaltă performanță, trebuie spus acest lucru, cu toate că au curs mii de rânduri pe această temă. Dar orice copil are beneficii de pe urma sportului, și asta se știe, dar pe această latură suntem nevoiți să insistăm. Ne dorim sănătate, longevitate, frumusețe, în definitiv. Ei bine, sportul este poate cea mai bună soluție.

– Când enunțați aceste lucruri, aveți în față exemple vii din Occident?
Desigur. Dacă ne uităm la Spania, de exemplu, statul cu cea mai mare durată de viață din Uniunea Europeană, vedem că această țară are totodată cele mai multe parcuri și terenuri de sport. Credeți, așadar, că este o coincidență? Asta încercăm să implementăm la United Galați, păstrând proporțiile.

– I-ați găsit și un logo sau, dacă vreți, un slogan?
Da, se poate spune și așa. Educație prin sport. Spun tot mai des acest lucru. De ce? Pentru că, până la o vârstă, performanța sportivă nici nu trebuie să existe, e un reper fals.

– La ce vă referiți?
Pentru copiii cu vârsta între 6 și 12 ani, sportul trebuie să reprezinte o metodă de educare, numai atât. Părinții acestor copii trebuie să înțeleagă că rezultatul imediat în competițiile sportive nu are nicio valoare, atât timp cât principiile de viață nu sunt așezate la locul lor, nu sunt sedimentate.

– Putem trage o concluzie?
Cine dorește performanță pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, poate și pentru că astfel ar urmări doar crearea unei imagini proprii, nu este compatibil cu filosofia CS United Galați și, în consecință, nu va colabora cu noi.

Sustine clubul si distribuie articolul pe:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Buffer this page
Buffer