“Tigrilor” le place apa

Cronica celor două partide de la Deva, 2-4 și 6-5 cu Autobergamo, evenimente cuprinse în FINALA LIGII 1 DE FUTSAL, pleacă de la remarca malițioasă, dar lipsită de originalitate, a crainicului Sălii Sporturilor din reședința județului Hunedoara. Era 3-0 pentru gazde în cel de-al doilea joc și speaker-ul clama voios că “echipa Galațiului se afundă în valurile Dunării”.

Greșit, “tigrilor” le place apa.

Nu e doar o metaforă forțată, există puține specii de feline care adoră înotul, printre care și tigrul, mamifer carnivor care, din dragostea suporterilor de futsal din Galați, a devenit emblema neoficială a echipei United. Atitudinea de luptător, simțurile fine și agilitatea jucătorului echipat în tricoul clubului-constanță al fenomenului futsalistic autohton sunt, poate, argumentele iubitorilor de spectacol din tribune. Altfel, de ce să le fi oferit favoriților de pe parchet un asemenea supranume? Bonus: la 1 februarie, potrivit zodiacului chinezesc, am intrat în Anul Tigrului de Apă. Prin urmare, iubim valurile bătrânului fluviu, le considerăm aliate și credem că luni și marți, la partidele 3 și 4, vor face galerie cu întreaga suflare gălățeană. Vor fi parte din “râul, ramul…” care, vorba poetului, “mi-s prieteni numai mie”.

După o revenire fenomenală ca a lui United, poate mai spectaculoasă decât “remontada” Realului din semifinala de Liga Campionilor cu Manchester City, e loc și de lirică. E de strigat în gura mare de pe Turnul de Televiziune care veghează asupra întregii zone că mai rar întâlnești un spirit de mare echipă ca gruparea antrenată de Florin Ignat, el însuși jucător la 40 de ani. În Cupă, acasă, întorceam de la 1-4, iar acum, în campionat, după un prim duel irosit cu 2-4, eram în fața unui năucitor 0-3. Cu ironiile de rigoare, cu șicane și din tribune, dar și de la stația de amplificare: apropo, la penaltiul transformat de Araujo, omul cu microfon a rostit de două ori “Apără Voin!”, vorbind la fel de neregulamentar și pe atacul de 3-2 al aceluiași român de origine braziliană. Dar, până la urmă, fiecare cu propria poezie.

Ai noștri, în urma partidei de marți seară și cu handicapul de trei goluri de miercuri, nu puteau aluneca mai jos. În definitiv, Dunărea nu este atât de adâncă, nu-i așa? Time-out solicitat de tabăra echipată în galben-neon și mingea a început să asculte de “feline”. În ultimul minut al primei reprize, Autobergamo, destul de agresivă, a bifat al șaselea fault, asta însemnând automat lovitură de la 10 metri pentru Galați. Cu o zi în urmă ratase Pelé, dar ce revanșă avea să-și ia! Araujo a transformat, apoi, până la plecarea la cabine, a înșirat câțiva adversari și a tras cu laserul la colțul scurt: 3-2! Ne treziserăm din dușul de gheață, o simțeau și adversarii.

Ce cursă de urmărire a fost repriza a doua, pentru ca în prelungiri să le predăm elegant ștafeta hunedorenilor! Pentru a înțelege caracterul United, sunt recomandabile secundele de după marcarea golului de 3-3. Tânărul Crișan, un produs sută la sută al clubului nostru, o forță a naturii într-o continuă dezvoltare, a trimis de la 9 metri fără speranță pentru portar, din pasa magistralului Araujo, și s-a metamorfozat într-un balaur. Zbiera ca o fiară în colțul terenului, avea ochii injectați, era singurul din barca noastră care nu zâmbea! Se făcuse liniște în sala municipiului Deva, intrau la apă micile răutăți, altfel firești dacă nu sunt rostite în difuzoare.

Mai era de jucat, dar United făcea deja surfing. Știa că are nevoie de răbdare și de sânge rece pentru a nu-i scăpa prada. Nu mai era vreme de concesii, însă Autobergamo, club titrat al Ligii 1 de fotbal în sală, e cameleonul pe care lesne îl poți pierde din raza de acțiune. Sasse, de asemenea un sportiv fabulos, a făcut 4-3 și eram nevoiți să rămânem la vânătoare. Totuși, cu un trăgător ca Daniel Araujo, golgheterul unei seri magice de UEFA Futsal Champions League, totul pare floare la ureche. Crăciun l-a servit din dreapta și sud-americanul care a depus jurământul de credință pentru România a acționat exact ca un “tigru”: și-a făcut din viteză balonul cu talpa și l-a catapultat în colțul lung.

4-4 a fost scorul de mers în extra-time, acolo unde a făcut spectacol Pelé. Mai întâi a recuperat ca un fulger o minge aruncată la disperare în față de adversari și a inițiat un un-doi de efect cu Burdujel, punctând în poarta goală. Goalkeeperul Voin, cu destule ieșiri foarte bune dintre buturi în ambele meciuri, picase în capcană. Trucul îi fusese demontat. Conduceam cu 5-4, eram în premieră în avantaj și trebuia să rezistăm atacurilor duse la disperare cu fly-goalkeeper. Am ieșit bine din clinciuri, iar omul serii, Araujo, a marcat pentru 6-4 din assist-ul celuilalt vorbitor de portugheză din lot. Pelé a simulat o venire la combinație, defensiva s-a rupt fâșii și nimeni nu mai putea opri golul. Nici reușita de 6-5 a lui Cristi Matei.

Pentru că ne place apa, pentru că acel duș rece ne-a făcut bine.

Nu s-a terminat nimic, doar am demonstrat că suntem greu de răpus. Până la trofeu, mai e mult. Și multă lume care va umple Sala Sporturilor Dunărea luni, 9 mai, și marți, 10 mai. Forza, UNITED!

Sustine clubul si distribuie articolul pe:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Buffer this page
Buffer