COMUNICAT DE PRESĂ

GALAȚI, 16 IULIE 2019. Clubul Sportiv United, entitate care a disputat ultimele trei finale ale Ligii 1 de futsal, comunică prompt momentele importante din viața clubului și, din considerație pentru suporteri și parteneri, își justifică uneori deciziile. Fotbalul în sală din România a devenit un fenomen social, or raportarea la public este esențială, United fiind – cel puțin la nivelul formației de seniori – echipa cu cea mai numeroasă asistență la jocurile de pe teren propriu.

În ultimele 48 de ore, în special în mediul on-line au apărut diverse speculații, ba chiar și unele acuze conform cărora CS United Galați nu și-ar respecta sportivii care i-au adus glorie, ipoteză falsă, ba chiar absurdă. United este unul dintre cluburile din fenomen care tratează cu condescendență competiția, adversarii, dar în primul rând propriul personal. Strategia United este perfectibilă, mărturie stând ultimele trei sezoane în care am disputat trei finale de Liga 1, un ultim act de Cupa României, o Supercupă a României și o finală a Campionatului Național Under 19. Anual ne propunem câștigarea de trofee și avem convingerea că, alături de parteneri și de minunații suporteri, vom trăi și momentele de glorie visate.

Strategia unei entități sportive nu are nevoie de expunere publică, iar CS United, prin redactarea prezentului comunicat de presă, intenționează doar să clarifice contextul statutar în care își conturează lotul de jucători pentru sezonul 2019-2020 al Ligii 1 de futsal, acoperind astfel un evident gol de informații. Presa a relatat doar parțial despre modificările ROAF-Fotbal în sală aprobate de Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal, din data de 13 iunie 2019. Printre altele, în noua stagiune echipele de prim eșalon sunt obligate să înscrie în raportul de joc la fiecare meci minimum 9 jucători formaţi la nivel naţional (față de 7, cât era până în campionatul recent încheiat), tendință cunoscută încă din primăvara anului 2018.

Conform Regulamentului de Organizare a competițiilor de fotbal în sală, “prin jucători formaţi la nivel naţional se înţeleg jucătorii care, indiferent de cetăţenie, au figurat ca legitimaţi şi au participat la competiţii pentru un club din România timp de minim 3 ani (consecutivi sau nu) în perioada cât au fost în vârstă de 15-21 de ani. De asemenea, sunt asimilaţi jucătorilor formaţi la nivel naţional toţi jucătorii de naţionalitate română.” Una dintre modificările de regulament aduse de Comitetul Executiv FRF din 13 iunie 2019, poate cea mai fierbinte și care aduce nenumărate prejudicii, le suspendă jucătorilor de naționalitate română care au evoluat pentru naționala de seniori a unei alte țări dreptul de a fi considerați formați la nivel național.

În momentul adoptării acestei modificări, CS United Galați avea sub contract, pe lângă sportivii formați la nivel național, trei jucători extracomunitari, Wellington Da Silva, Kailon Borges și Daniel Araujo, și patru sportivi cu dublă cetățenie, română și moldovenească, Andrian Lașcu, Constantin Burdujel, Cristian Obadă și Sergiu Tacot, ultimii doi semnând cu gruparea vicecampioană pe 1 mai 2019, cu o lună și jumătate înainte de ședința federală deja pomenită. Ca paranteză, aceste două contracte au fost transmise către FRF pe 1 iunie pentru înregistrare, în termenul celor 45 zile de la semnare până la înregistrare, conform regulamentelor în vigoare. Raportându-ne la noile norme, cei patru jucători originari din Republica Moldova – altfel posesori și de cetățenie română, așadar cu drepturi depline, conform Constituției – nu mai sunt asimilați sportivilor formați la nivel național!

Îmbrățișăm unele modificări din noul regulament, ca furnizor de sportivi la naționalele de seniori și juniori ale României suntem interesați de dezvoltarea și prestigiul internațional al futsalului de sală din țara noastră, dar introducerea forțată – de la un an la altul! – a unor modificări atrage consecințe periculoase. Dacă ținem cont și de faptul că tot din sezonul 2019-2020 “echipele din Liga 1 sunt obligate să folosească în teren pe parcursul întregului joc minim 1 jucător format la nivel național și eligibil pentru echipele naționale ale României cu vârsta sub 23 ani”, este limpede că strategia clubului trebuie regândită. CS United nu își permite luxul de a păstra jucători pe care să-i poată utiliza doar prin rotație, niciun alt club din România nu procedează astfel. În același timp, ne place să credem că este doar o coincidență faptul că numai clubul nostru are de suferit de pe urma acestor modificări de regulament și îi urăm comisiei care hotărăște destinele futsalului românesc să crească nivelul valoric al întrecerii, fără să se împiedice de orgolii sau interese personale.

Prin urmare, pentru a reduce numărul sportivilor care nu pot fi trecuți meci de meci pe foaia de joc, le suntem recunoscători pentru performanțele obținute în tricoul “tigrilor”, însă suntem nevoiți să le recomandăm jucătorilor Wellington Da Silva și Kailon Borges, aflați sub contract până în 2020, să își caute noi echipe, iar dacă nu vor reuși, deși le vom oferi tot sprijinul de care au nevoie, vor avea libertatea de a urma calea legală stabilită de regulamentele FRF. La rândul său, CS United, club a cărui imagine este profund afectată în acest caz, a notificat deseori Federația Română de Fotbal pentru remedierea grabnică a situației. Altfel, prejudiciul creat, inclusiv cel de imagine, trebuie achitat de cei responsabili.

Acuzația conform căreia CS United și-ar fi propus încă din luna mai dispensarea de serviciile celor doi sportivi brazilieni, altfel doi oameni de mare calitate, este un nonsens, în aceeași lună clubul obținând prelungirea șederii pentru încă un an a lui Da Silva și Borges. Întotdeauna, am vizat soluțiile optime și deciziile cele mai nimerite, jucătorii nominalizați sunt îndrituiți să își manifeste nemulțumirea, ei refuzând alte oferte pentru a reprezenta în continuare Galațiul, dar CS United nu face regulamente, ci este obligat să le respecte.

Biroul de Presă al CS United Galați

Sustine clubul si distribuie articolul pe:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Buffer this page
Buffer