United, ca o declarație de dragoste

Anul 2020 aduce, pe lângă cele două trofee prețioase ca aurul câștigate de United, și impresia că futsalul din România este în cele din urmă dominat de o campioană crescută organic.

Discuția despre desemnarea campioanei ediției 2019-2020 a Ligii 1 de futsal a expirat, e puerilă. Formația fostului component al Generației de Aur a fotbalului în sală din România, despre Florin Ignat este vorba, și-a confirmat statutul tocmai la super-turneul desfășurat zilele trecute la Galați. A fost nevoită să joace patru zile la rând, o performanță cu care nu se poate mândri oricine, mai ales după ce contabilizezi tot atâtea victorii, una obținută cu trofeul pe masă (Supercupa României, cu FK Odorheiu Secuiesc), altele două cu principalele contracandidate la titlul stagiunii curente. Patru zile – nici meciul cu Buzăul n-a fost cel mai facil din galaxie – 20 de goluri marcate și numai 5 încasate. E bilanț de echipă mare!

United n-a apărut de nicăieri, era vicecampioana în serie a anilor 2016-2019. Reprezentanta Galațiului și a României în UEFA Futsal Champions League n-a beneficiat de investiții uriașe făcute ca peste noapte, jucătorii și antrenorii săi au tras și lucrează la intensitate maximă și când există o situație financiară neprietenoasă, iar în vestiarul clubului se află mulți sportivi din propria pepinieră sau din zona de sud-est a României. Care au făcut ochi aici, cum se spune. “Tigrilor”, un veritabil brand în futsalul autohton, le mai trebuia o conducere tehnică adecvată pentru a străluci, iar colaborarea Ignat-Tămășanu-Cojoc-Tănăsilă se dovedește a fi cea nimerită.

Campioana, deja supercampioană de la finele săptămânii precedente, a fost creată la foc mic și, aspect fundamental, dezvoltă un spectaculos și eficient fotbal de sală. Ești demn de laudă și dacă afișezi un joc meschin care te propulsează în fruntea ierarhiei, darămite când, în fața unor tribune dezolant de goale (tributul pandemiei), reduci la tăcere liderul campionatului, neînvins până în acel moment. A fost un 8-3 ca o declarație de dragoste. Pentru Galați, pentru suporterii de pretutindeni ai lui CS United, pentru iubitorul neutru al uneia dintre cele mai spectaculoase discipline de pe planetă.

În octombrie, când Autobergamo Deva, din cauza bolii anului 2020, nu putea alinia întreaga formulă, “tigrii” au căutat victoria până în ultima secundă. Le-a ieșit atunci un eroic 2-2, o notă excelentă pentru hunedoreni. Și promisiunea unui retur incandescent, or prima repriză a duelului de luni seară a fost dominată de trupa care încă era șef de clasament. Dunărenii deschiseseră scorul după numai cinci minute, aceasta devenind deja o tușă proprie (ce contraatac, ce iute a circulat balonul pe traseul Ignat-Crăciun-Araujo-Tacot!), apoi Hadnagy reușea egalarea. Cu câteva secunde înainte de pauză, la șase greșeli colective, Deva a suferit o lovitură de la 10 metri. Și Crăciun nu putea irosi șansa unui tonic 2-1.

Dinicuță, în acest moment cel mai în formă portar român, le-a scos peri albi celor de la Autobergamo, care dispun de șuteuri redutabili, însă United nu se mai putea apăra ca în partida cu Imperial Wet. Se adunaseră oboseala, uzura, problemele de ordin medical… Era nevoie de specularea spațiilor lăsate de Autobergamo, care văzuse chinul ciucanilor, cu două zile în urmă. Araujo, după o schemă foarte bine pregătită, a trimis imparabil dintr-o lovitură liberă, și tot brazilianul, lansat în viteză, l-a servit pe Tacot, care și-a permis și un dribling înainte de a face 4-1. Cireș, cu un lob fin la colțul lung, a exploatat un alt contraatac, apoi Araujo, din pasa de la colț a lui Tacot, a nimerit vinclul de la mare distanță. I-RE-AL!

Și nu se terminase spectacolul, propaganda pentru futsal continua în direct pe Pro X, aproape de prime-time. Ignat, antrenorul-jucător pe care doar spiritul de sacrificiu l-a ținut pe teren (duminică nu jucase din cauza durerilor), a recuperat, l-a împroprietărit cu mingea pe Tacot și căpitanul reprezentativei Moldovei l-a găsit la bara a doua pe colegul său de națională Burdujel: șut și 7-1! Deva se sufocase, campionii deja savurau cea mai frumoasă victorie a anului… Szocs și Plugaru, pe fondul unei firești relaxări din partea gazdelor, au redus din uluitoarea diferență, dar tortura nu se încheiase. Prinși cu cinci oameni în ofensivă, vizitatorii au primit gol din semicercul advers. “Vinovat”? Ignat. United, ce an minunat!

CS UNITED GALAȚI – AUTOBERGAMO DEVA 8-3 (2-1)
Sala Sporturilor Dunărea, Galați – 14 decembrie 2020
Au marcat: Tacot 5, 25, Crăciun 20p, Araujo 23, 31, Cireș 28, Burdujel 31, Ignat 39 | Hadnagy 8, Szocs 36, Plugaru 37.
UNITED: Dinicuță, Păduraru, Neacșu – Tacot, Cireș, Crăciun, Burdujel, Crișan, Araujo, Ignat, Arhire, Petică, Boșneagă, Cojocaru. Antrenor principal: Florin Ignat. Antrenor secund: Viorel Cojoc. Antrenor de portari: Alexandru Tănăsilă. Preparator fizic: Ionel Tămășanu.
AUTOBERGAMO: Voin, Iancu – Stoica, Szocs, Plugaru, Obadă, Hadnagy, Gavrilă, Toader, Grosu, Moț. Antrenor: Mimi Stoica. Delegat: Adrian Moț.
Arbitri: Daniel Decă (Brăila), Liviu Chița (Pitești). Rezervă: Ionuț Smeu (Brăila). Observator: Sebastian Capțan (Galați).

Sustine clubul si distribuie articolul pe:Share on Facebook
Facebook
Share on Google+
Google+
Tweet about this on Twitter
Twitter
Buffer this page
Buffer